Снимка: Булфото, архив

Водещият Ники Кънчев обича да повтаря, че VIP Brother е университет. И е прав. Представители на българския шоубизнес показаха, че образованието ни е пълна нула. За немалко млади хора книгата и учебниците са алергени, защото за 25 години на преден план са хора, които показват, че дори да сричаш това не е пречка да си ВИП.

Защо тогава VIP Brother да не е университет?

Това е едно шоу, в което някои известни единствено с известността си са влезли да покажат на обществото, че не са такива, за каквито ги описват в медиите. И обикновено става обратното, лъсват като пълни илитерати.

Нали си спомняте Тризначките?

Вяра, Надежда и Любов бяха първите "звезди", които изпъкнаха, да го кажем направо - с глупостта си. Пробваха се да станат и студентки в истински университет. И изкараха шестица, но за тяхно съжаление трябваше да я разделят на три. Минахме през Азис и Десислава, които на тема столици бяха по-зле и от Светлана. Но те си имат професия, на сцената никой не ги изпитва.

Златка Димитрова бе следващата, която влезе като Мис Плеймейт, но излезе като човек, който трябва да наваксва с най-елементарната обща култура. Дори си намери настойник в лицето на Кристина Патрашкова, която се ангажира да й бъде нещо като учителка. Сега същото се повтаря и със Светлана Василева, под ръка с втората си "майка" Ернестина Шинова.

Вчера десетина човека направиха мексиканска вълна за Светлана Василева. Защото позна столицата на Исландия. Големият брат дори я похвали, че изкарала университета с отличие. Не стана ясно защо е тази оценка, по-скоро прозвуча като оправдание, че е вътре в тази къща.

Самата Светлана пък бе категорична, че аха да излезе от шоуто и ще тегли един спринт към Народната библиотека. Досега ни занимаваше с похожденията сред футболистите, а след седмица вече ще анализира произведения от Ботев и Вазов до Тери Пратчет. 

Обещания и звезди за наивници. Сигурно на никого не му пука дали Василева ще прочете една, десет или сто книги. То това не е и панацея да станеш друг човек.

Но би трябвало да ни пука, защото тези хора ни се представят като някакъв модел в национален ефир. В социалните мрежи ги следват хиляди младежи и девойки, които са по-верни и от футболните ултраси. И всяка критика срещу Светлана например се възприема като "хейт".

Показването на "звезди" като Василева продължават тенденцията да ни се вади на показ неграмотността, а т.нар. университет провокира най-низките страсти в популярни хора. Разбира се, те са си виновни, че са се съгласили срещу определена сума да бъдат излагани във VIP Brother.

Потърпевшият от лекциите в този университет обаче са зрителите. Защото това не е риалити, а поставяне на участниците в дирижирани ситуации. В тях не изпъкват качества, а недостатъци. И плеймейтките са само есенцията.

За нас остава да правим мексиканската вълна. Оле!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase